بخش سرد و بخش گرم
بخش گرم با ولتاژ ورودی ۲۲۰ ولتی کار می کند. اما بخش سرد مرتبط با خروجی پاور است که ولتاژ های ۱۲ و ولتاژ ۵ و سه نقطه سه و دیگر ولتاژ های خروجی است بخش گرم یا همان بخش اول از قطع هایی مانند ترنس ها دیود تا هاو خازن ها و سایر قطعات دیگر در بخش سرد پاور هستند.
ولتاژهای خروجی پاور بر اساس رنگ آنها باید ولتاژ های زیر را داشته باشد برای تعمیر پاور کامپیوتر این نکته را مد نظر داشته باشید که پراب مشکی را باید به سیم مشکی پاور و پراب قرمز را به بقیه سیم ها وصل کنید.
توجه داشته باشید که برای تعمیر پاور کامپیوتر زمانی که آن را باز میکنید حتماً یک نگاه اجمالی به برد آن بیاندازید به خازن های ورودی و خروجی دقت کنید. اولین موردی که در تعمیر پاور کامپیوتر باید به آن توجه کنید سر خازن ها است که باد کرده نباشد و یا خازن نترکیده باشد خازن سالم دارای سطح کاملاً صافی است.
در غیر این صورت خازن سوخته و باید با مدل مشابه تعویض بشود البته این یکی از علائم سوختگی خازن است ممکن است خازن از زیر باد کرده باشد. روی برد را چک کنید شاید مایع الکترولیت خازن ریخته باشد.
البته استثنائاتی نیز وجود دارد ممکن است خازن بدون هیچ تغییر ظاهری سوخته باشد زمانی که تعمیر پاور کامپیوتر را شروع می کنید اگر پاور روشن می شود ولی وقتی که به مادربرد وصل می شود زیر بار زیاد خاموش میشود یا تصویر برود.
این مشکل مربوط به خازن هایی است که در بخش انتهایی مدار وجود دارند حتی ممکن است ظاهر خازن ها سالم باشد در این حالت ممکن است ظرفیت آنها کم شده باشد پس حتماً خازن ها را تعویض کنید در این مرحله به احتمال زیاد تعمیر پاور کامپیوتر شما انجام می شود.
بعد از چک کردن خازن ها به قطعات دیگر نیز دقت کنید که جای سوختگی و سیاهی وجود نداشته باشد ممکن است قطعه سوخته باشد ولی مشکل ظاهری نداشته باشد.
اگر مشکل ظاهری وجود نداشت باید قطعه ها را عیب یابی کنیم برای عیب یابی هر قطعه لازم است پاور استارت بخورد برای این کار سیمهای سبز و مشکی را با یک تکه سیم دیگر به هم دیگه وصل کنید در این حالت پاور تا زمانی که سیم سبز و مشکی به هم وصل هستند باید روشن بماند.
اگر با این کار پاور استارت خورد و فن پاور شروع به چرخیدن کرد و دوباره ایستاد به احتمال ۹۰ درصد در مدار یک اتصالی وجود دارد. پس خرابی یک قطعه هم ممکن است باعث به با وجود آمدن این مشکل شده باشد
اگر که پاور اصلاً استارت نمی خورد باید فیوزها را چک کنید فیوز کنار سیم ورودی ۲۲۰ ولت قرار دارد.
برای تست آن مولتی متر را روی رنج تست دیود قرار بدهید و دو سر پراب را روی دو سر دیود قرار بدهید در این حالت باید صدای بوق را بشنوید در غیر این صورت سوخته است و باید تعویض بشود یا اینکه از یک رشته سیم به جای فیوز استفاده کنید بعد از عوض کردن فیوز توجه داشته باشید که به هیچ وجه پاور رو تست نکنید چون ممکن است با انفجار روبهرو شوید.
بعد از تست این حالت اگر نسوخته بود و یا اینکه بعد از سوختگی عوض شد شما باید دیودها را تست کنید دیودها در بخش گرم یا بخش ابتدایی پاور هستند تعداد آن ها چهار عدد است و کنار همدیگه روی برد قرار گرفتند.
باید به وسیله یک هویه یکی از پایه های دیود را از برد جدا کنید و اصلاً تفاوتی نمی کند که کدام پایه دیود باید جدا شود بعد مولتی متر را روی رنج تست دیود قرار دهید و پراب مشکی را روی پایه منفی دیود قرار بدهید و بعد پراب قرمز را روی پایه مثبت قرار دهید عددی که در این لحظه باید به شما نشان دهد بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ است. سپس باید جای پراب را عوض کنید یعنی قرمز روی پایه منفی در این حالت نباید هیچ عددی به شما نشان دهد پس دیود شما سالم است اگر عدد نشان داد یعنی این دیود سوخته و باید تعویض شود این عمل را برای بقیه دیودها نیز انجام دهید.
بعد از این کار میتوانید ماسفت ها را تست کنید، برای تست ماسفت ها باید آنها را از مدار خارج کنید برای این کار می توانید از یک قلعه کش استفاده کنید تمام پایه های ماسفت ها و هیت سینک را آزاد کنید و همه را با هم به صورت یکجا از مدار بیرون بیاورید. اگر نمی توانید پیچ هر ماسفت را باز کنید بعد یکی یکی آن ها را از مدار بیرون بیاورید و به روش گفته شده تست کنید.
روش تست ماسفت ها
ما در اینجا یک روش کلی برای شما آورده ایم، پراب مشکی را روی پایه وسطی قرار دهید و بعد پراب قرمز را یک بار به پایه سمت چپ و یک بار هم به پای سمت راست بزنید در این حالت باید روی صفحه مولتی متر عدد نشان بدهد یعنی به یکی از آنها راه بدهد و به دیگری را ندهد یعنی عددی نشان ندهد.
در غیر این صورت یعنی ماسفت سوخته و باید تعویض بشود علاوه بر این پایه های چپ و راست هم نباید به یکدیگر راه بدهند.
بعد از انجام دادن این مراحل احتمالاً مشکل اتصالی برطرف شده و تعمیر پاور کامپیوتر شما انجام شده است و مجددا ان را روشن کنید تا از برطرف شدن مشکل مطمئن شوید.
این نکته را مد نظر داشته باشید که با هر بار اتصال پاور به برق، خازن های صافی ورودی شارژ می شوند پس باید مراقب باشید که دستتان را به پایه هایش نزنید.
برای تعمیر پاور کامپیوتر بهتر است محدوده عیبیابی مشخص کنید تا کارتان راحتتر بشود. بهتر است ولتاژ گیری سیم بنفش نیز انجام دهید باید پراب قرمز را به سیم بنفش و پراب مشکی را به یکی از سیمهای مشکی پاور وصل کنید در این حالت باید ولتاژ ۵ داشته باشد اگر ولتاژ ۵ بود مشکل از بخش دوم یا ولتاژ پایین پاور است اگر ولتاژی نداشت مشکل از بخش اول یا بخش ولتاژ بالای مدار است.